dagboek 4 juli

"De tijd vliegt voorbij op de fiets"

"Ik begin al een routinier te worden in dat Tourpeloton. Het gaat me steeds beter af. Al moet ik nog aan sommige dingen wennen. In de meeste koersen kun je je bijvoorbeeld oriŽnteren op de piepende remmen. Dan weet je, dat het gevaarlijk wordt. Maar hier kan dat niet. De hele koers hangt er tien meter boven je hoofd een helikopter te ronken. Je hoort dan helemaal niks meer."

"Het is dus vooral gevaarlijk in dat Tourpeloton. Dat is voor mij de grootste omschakeling als je naar andere wedstrijden kijkt. Door de omstandigheden is het hier extra link. Die helikopter. De massa volk langs de kant. De akelig hoge snelheden. Vandaag heb ik bijvoorbeeld in de kop van de massasprint meegereden. Het is een leerproces. Maar het gaat er wel superlink aan toe in zo'n meute naar de finish toe."

"Ik wil, moet en zal die eerste week goed doorkomen. Maar dat betekent wel dat ik 's avonds geestelijk helemaal op ben. Je moet je zo ongelooflijk concentreren in de koers. Dat vind ik nog wel de grootste verrassing. Enige voordeel is dat de tijd heel snel voorbij vlieft. Voor kletspraatjes is inderdaad geen tijd in het peloton. Je kunt elkaar toch niet verstaan door die helikopter boven je hoofd. Ik weet ook niet of andere renners er wel zin in hebben."

"Je bent collega's van elkaar, maar ook concurrenten. De een is dan meer concurrent van je dan de ander. Nee, ik noem geen namen. In het peloton zoeken de Rabojongens elkaar wel steeds op. Het is ook veiliger. Als er wat gebeurt, kun je elkaar goed en snel helpen. Goede relaties? De Nederlandse en Belgische renners hebben onderling wel een goede band. Dan maakt het niet uit voor welke ploeg ze rijden. Maar als bijvoorbeeld Erik Dekker weg is, dan geven ook zij gas om hem terug te pakken. Heel normaal, want dat doen wij ook."

"Ik vond het vandaag wel heel raar dat die ploeg van Thomas Voeckler zo fanatiek achter Erik Dekker aan ging vlak voor de laatste twee bergjes. Erik had drie minuten, die konden ze echt niet meer goed maken voor de bergjes. Wat voor belang ze er dan bij hadden? Ik weet het niet. Kijk, dat zijn nou zaken waar ik nog achter moet komen. Er valt veel te leren in de Tour."

Bron: Rabo Wielersite                                             Terug naar dagboekoverzicht


 

 

Copyright www.joostposthuma.nl