dagboek 13 juli

"Liever niet dat ze met water gooien"

"Rijd je op 2500 meter hoogte. Tien graden boven nul. Je zit te bibberen op je fiets, want het is koud. Je zoekt naar kranten. Je zoekt naar een jasje. Krijg je ineens een emmer ijskoud water over je heen gestort door een supporter. Daar zit je dan toch echt niet op te wachten. Het halve peloton is al ziek. Grieperig. Dan kun je zoiets op je bezwete lijf er echt niet meer bij hebben."

"Natuurlijk bedoelen die mensen het goed. Natuurlijk is het heel leuk dat de fans ons zo steunen. Maar vandaag heb ik toch gekke dingen meegemaakt. Je krijgt continue water over je heen gegooid. De meeste renners zijn daar niet van gediend. Als we het nodig hebben, vragen we er wel om. Te gek voor woorden. Zit je te bevriezen daar bovenop die cols en gaan ze je nog natgooien ook."

"Ik heb ook een keer een enorme tik gekregen van een supporter. Ik stond net op mijn pedalen. Ik zie die supporter uithalen, maar ik kon hem niet meer ontwijken. Een behoorlijke klap tegen mijn schouder. Ik weet zeker dat die man het goed bedoelde, maar het is hartstikke vervelend al dat geduw, dat meelopen, het gooien met water en die nauwe doorgangen." 

"De sfeer is wel fantastisch. Hoewel de afwisseling van kabaal met stilte wel een hele vreemde gewaarwording is. Op sommige plekken is zoveel kabaal dat je er bijna gek van wordt en als je dan op een plek komt waar niemand staat, is het muisstil. Je hoort alleen gehijg en gevloek van de renners. Dat gaat op en af. Leuk en niet leuk. Het is wel heel leuk om te merken dat er steeds meer Nederlanders zijn. Het leeft kennelijk heel erg in Nederland. Gelukkig."

"Nu na de etappe voel ik me goed. In de rit ging het ook goed. Ondanks die lange ontsnapping van gisteren. Daar doe je wel een jasje mee uit, maar ik had toch goede benen. Het was wel bijna voorbij voor me. Vlak na de top van de Galibier zat ik mijn jasje aan te doen. Er was een klein stroompje water over de weg. Daar gleed ik zomaar over uit. Daar lag ik dan, maar gelukkig heb ik alleen wat schaafwonden."


Bron: Rabo Wielersite                                             Terug naar dagboekoverzicht


 

 

Copyright www.joostposthuma.nl