dagboek 19 juli

"Tukker Terror in de cols"

"Vandaag hebben we weer een staaltje gezien van opdringerige fans. Andrey Kasjetsjkin is door een wielerfan op zijn gezicht geslagen met een opblaashamer. Ik reed tegen de Marie-Blanque op en zag hem ineens met de fiets de verkeerde kant opstaan. Ze waren hem aan de kant aan het behandelen aan een bloedneus. De Tourorganisatie moet er iets aan doen, want de mensen zien in hun enthousiasme het gevaar niet meer. Het gaat uit de hand lopen."

"Ik heb wel weer heel veel Nederlanders gezien. Vooral op de Aubisque. Daar was het op sommige plekken heel erg oranje en niet van de Basken, maar van de Nederlanders. Bovenop de Aubisque riep iemand heel hard 'Tukker Terror'. Zal wel een provinciegenoot geweest zijn. Ik vond het in ieder geval de leukste en meest originele aanmoediging van deze Tour voor mij."

"Normaal heb je niet veel aandacht voor dat soort zaken. Je zit veel teveel af te zien. Wat dat betreft, is het in de Tour erger dan ik ooit had durven denken. Het is de zwaarste koers ter wereld. En de renners maken de koers. Ik heb ook de Vuelta gereden. Ook een zwaar parkoers, maar daar wordt het toch allemaal wat rustiger aangepakt. Hier knallen ze al meteen na de start. Wandeletappes bestaan hier niet."

"Voor de eerste keer van mijn leven over de Aubisque gereden. Ik vond de afdaling erger dan de beklimming. De Marie Blanque, er kort voor, vond ik lastiger. De laatste vier kilometer waren continu elf tot dertien procent. De Aubisque is een lekker lopende col. Alleen die afdaling. Levensgevaarlijk. Slecht lopende bochten. Een vreselijk slecht wegdek. Een hele rare afdaling. Ik kan me best voorstellen, dat het daarop destijds verkeerd is afgelopen met Wim van Est. Karsten Kroon is er ook een keer lelijk gevallen. Een rotcol."

"We schijnen op de Aubisque ook voorbij een monumentje van Wim van Est te zijn gereden. Maar ik heb het niet gezien. Omhoog sterf je duizend doden van uitputting en omlaag van angst. Tijd om te kijken is er niet. Ja, ik ken wel de historische waarde van de Aubisque voor het Nederlandse wielrennen. Leuk en mooi, maar ik had vandaag daar toch andere gedachten."


Bron: Rabo Wielersite                                             Terug naar dagboekoverzicht


 

 

Copyright www.joostposthuma.nl